Persons | Marinebiotech

marinebiotech.eu/persons?module=ref&refid=302878

Persons

[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Zeegevoel: Vissen in het Verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij
Pirlet, R.; Lescrauwaet, A.-K. (2018). Zeegevoel: Vissen in het Verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij, in: De Grote Rede 48. De Grote Rede: Nieuws over onze Kust en Zee, 48: pp. 24
In: (2018). De Grote Rede 48. De Grote Rede: Nieuws over onze Kust en Zee, 48. Vlaams Instituut voor de Zee - Flanders Marine Institute (VLIZ): Oostende. 32 pp.
In: De Grote Rede: Nieuws over onze Kust en Zee. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. ISSN 1376-926X

Available in  Authors 

Keywords
    BMK plaats > De kust
    BMK thema > Economische geschiedenis > Visvangst

Authors  Top 
  • Pirlet, R.
  • Lescrauwaet, A.-K.

Abstract
    Als we vandaag denken aan de kust, dromen we weg bij het beeld van een strand, een frisse duik in de zee, een felgekleurd ijsje op de dijk. Toch is dit een vrij recente evolutie, want tot in de jaren ‘50 van de vorige eeuw bepaalde de zeevisserij het beeld van de Vlaamse kust. In de havens van Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge domineerden de silhouetten van vissersschepen het zeezicht. Leurende vissersvrouwen bevolkten de kades en een aanzienlijk deel van de kustbevolking was afhankelijk van de visserijsector voor hun levensonderhoud. De zee vormde toen (nog) geen bron van ontspanning, maar van voedsel, economische ontwikkeling en culturele identiteit.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors